Från psykologi till ekonomi - "Vem är du när kriget kommer?"

Vid krig eller kris kan det vara svårt att veta hur man ska agera. Ska man fly till lantstället med vedspis, utomlands eller kanske till släkten i norra Sverige? Och hur många konservburkar ravioli behöver egentligen finnas i krislådan? Stopp där!

- Vi fastnar ofta i diskussioner om vevradio, krislådor och vart vi ska ta vägen. Men skulle du verkligen stå ut med släkten utan din normala stödstruktur under ett krig som varar i genomsnitt 3,2 år? Den frågan ställer föreläsaren David Bergman, överstelöjtnant, doktor i psykologi och enligt honom själv även månskensförfattare. Åhörarna i publiken ler igenkännande under föreläsningen som anordnas för Sparbankens Private Bankingkunder.

Mediastormen kring uttalandet "Det kan bli krig i Sverige" har väckt många frågor hos oss svenskar. Men faktum är att vi människor hanterar kriser långt bättre än vi tror.

3 råd på vägen

Enligt David är det högst individuellt vem du är när kriget kommer. Det finns ingen IKEA-manual att följa; vi är alla olika. I hans alldeles färska bok ”Vem är du när kriget kommer?” finns ingen att-göra-lista utan vi får i stället ta del av hans forskning som pekar på att den största utmaningen vid kris och krig är att få samhället att fungera som vanligt.

Att tänka på enligt David

  • Fortsätt göra ditt arbete där du är: Är du lärare, undervisa dina elever.
  • Preppa saker du tycker om: Om burkravioli inte lockar nu kommer det sannolikt inte göra det då heller.
  • Två saker tar fram människors värsta sidor: krig och arv. Fråga dig själv redan nu, vad du vill ska hända med dina pengar när du går bort. Ordna dina bankpapper för själsfrid.

Se till att det blir som du vill! 

två män vid talarpodie tittar in i kameran

Det viktiga är att ta ställning

Vem är jag och vad står jag för? De flesta av oss hittar produktiva sätt att ta oss vidare ur kriser, vi hittar något att engagera oss i. Davids forskning visar på att samhället inte bryter ihop vid en kris, laglöshet bryter inte ut och vi flyr inte i panik. I stället svetsas vi samman och samarbetar för att få fram information och hjälpa de behövande. Vi samlar oss och gör val baserade på våra möjligheter. Det visar hur människor fungerar under press.

Ett tydligt exempel är terrorattentatet på Drottninggatan 2017. Människor öppnade sina hem och arbetsplatser för dem som behövde hjälp. Erbjudanden om samåkningsmöjligheter spreds på sociala medier och lediga läkare och sköterskor strömmade till för att erbjuda hjälp.

Står vi inför oväntade utmaningar och kriser är det inte bara vår förmåga att hantera motgångar som testas, utan även våra värderingar och prioriteringar. Lärdomarna från Davids forskning visar hur vi kan ta ställning och agera proaktivt även i privata och ekonomiska angelägenheter.

Upptäck hur du kan ta din ekonomi till nästa nivå

Rådgivningstjänst Premium

Målet att vi tillsammans får din ekonomi att växa på ett sunt och hållbart sätt.

  • Årlig ekonomisk helhetsrådgivning 
  • Juridisk rådgivning - 20 minuters fri konsultation med en av bankens jurister
  • Betal- och kreditkort Mastercard Guld
  • Premiumkonto (sparkonto) med förmånlig ränta

Private Banking

Vi hjälper dig med både din långsiktiga ekonomi och dina dagliga affärer. 

  • Kapitalförvaltning, placeringsrådgivning och rekommendationer.
  • Juridisk rådgivning - 60 minuters fri konsultation med en av bankens jurister.
  • Betal- och kreditkort Mastercard Platinum.
  • Private Banking sparkonto med förmånlig ränta.
0