Undvik vanliga misstag - så bygger du ett starkt pensionskapital

Hur ser du till att pensionskapitalet växer på bästa sätt? Vilka strategier fungerar för att hantera risk och inflation? Vi har intervjuat kapitalförvaltaren Anders på Private Banking i Kungsängen som delar med sig av insikter och konkreta tips för att du ska få ut mesta möjliga av ditt sparande.

Hur optimerar jag mitt pensionskapital för att få ut mesta möjliga vid pensionering?
- Det viktigaste är att i god tid gå igenom dina olika pensionsdelar och se till att du har rätt risknivå i förhållande till tiden kvar till pensionering. Att göra en prognos över din framtida pension gör att du kan justera ditt sparande och säkerställa den pension du önskar. Vi på Sparbanken hjälper dig gärna med en genomgång.

"Ett vanligt fel många privatpersoner gör är att ha för låg risk i sina långsiktiga innehav."

man i vit skjorta och svart kavaj tittar in i kameran

Hur påverkar inflation och räntor pensionskapitalet, och hur kan man skydda sig?
- Här handlar det om att inte ha för låg risk i sitt långsiktiga sparande. För en sparhorisont på åtta år eller längre bör aktieandelen vara hög, gärna 100 %. Ränteplaceringar fungerar främst som en värdebevarande åtgärd när pensionen närmar sig. För att skydda sig mot inflation på längre sikt ger aktier historiskt sett bättre avkastning än räntor.

Vilka verktyg eller metoder använder du på Private Banking för att optimera avkastningen för dina kunder?

- Vid rådgivningsmöten går vi igenom kundens placeringsmål och riskprofil. Vi analyserar portföljens regionfördelning och utvärderar fondernas prestationer. Om det finns bättre alternativ med samma marknadsexponering kan vi byta ut fonder för att maximera avkastningen.

Hur arbetar du med att identifiera och analysera hållbara investeringsmöjligheter för kunder?
- Alla fonder vi rekommenderar har minst ljusgrön märkning, vilket innebär att de exkluderar kontroversiella branscher som krigsmateriel, tobak och spel. Det finns även mörkgröna fonder som investerar i produkter med direkt miljö- och klimatpåverkan. Under rådgivningen anpassar vi rekommendationerna efter kundens hållbarhetspreferenser.

Hur kan jag som kund försäkra mig om att de hållbara investeringarna verkligen gör skillnad och inte bara handlar om ”greenwashing”?
- Fondbolagens rapportering är en bra informationskälla. Exempelvis har Swedbank Robur genomfört över 1 400 hållbarhetsdialoger med bolag under 2023 och röstat i nära 1 000 bolagsstämmor. Transparens i hur fondbolag arbetar med hållbarhet är avgörande.

Hur håller du dig uppdaterad om marknadstrender och regelverk?
- Utöver obligatoriska utbildningar läser jag dagligen marknadsrapporter och nyheter. Bloomberg och andra källor är en viktig del av min analysrutin. Det gäller att ständigt vara uppdaterad för att kunna ge bästa möjliga rådgivning.

Vilka vanliga misstag gör privatpersoner inom sparande, och hur kan de undvikas?
- Ett vanligt misstag är att ha för låg risk i sina långsiktiga investeringar. Många missar att justera risken i takt med att pensionen närmar sig. Det är därför viktigt att ta hjälp av en rådgivare för att skapa en strategi anpassad efter individuella behov.
 

Upptäck hur du kan ta din ekonomi till nästa nivå

Rådgivningstjänst Premium

Målet att vi tillsammans får din ekonomi att växa på ett sunt och hållbart sätt.

  • Årlig ekonomisk helhetsrådgivning 
  • Juridisk rådgivning - 20 minuters fri konsultation med en av bankens jurister
  • Betal- och kreditkort Mastercard Guld
  • Premiumkonto (sparkonto) med förmånlig ränta

Private Banking

Vi hjälper dig med både din långsiktiga ekonomi och dina dagliga affärer. 

  • Kapitalförvaltning, placeringsrådgivning och rekommendationer.
  • Juridisk rådgivning - 60 minuters fri konsultation med en av bankens jurister.
  • Betal- och kreditkort Mastercard Platinum.
  • Private Banking sparkonto med förmånlig ränta.
0