Investeringsbedrägerier startar ofta genom att den drabbade ser en lockande annons, eller får tips från någon via sociala plattformar eller i samband med surfande på Internet. Tipset handlar om mycket lönsamma investeringar där man placerar sina pengar i t.ex. Kryptovaluta.
Man uppmanas att göra en mindre investering, eller att lämna sina kontaktuppgifter för att få mer information.
Du blir sedan kontaktad – vanligtvis per mejl eller telefon - av en bedragare som erbjuder dig en mycket vinstgivande investering i en utländsk aktie, fond eller liknande. Numera handlar erbjudandet nästan uteslutande om ”lönsamma” placeringar i så kallade kryptovalutor.
Hur går det till?
Det är bråttom och du måste fatta snabba beslut annars missar du den "fina investeringen". Ofta är argumenten att man har insiderinformation och att det är en skattefri affär. Många av dessa förslag verkar backas upp av olika kändisar (falska annonser utan de inblandades medgivande)
Ibland vill man också träffa dig personligen och bedrägerierna är ofta skickligt planerade. De utförs vanligen med hjälp av påkostade och förtroendeingivande broschyrer och webbplatser.
Så skyddar du dig
- Var försiktig om du aldrig hört talas om företaget som kontaktar dig, eller om du inte förstår investeringen som de erbjuder dig.
- Var försiktig om det inte finns några årsbokslut och delårsrapporter.
- Lämna inte ut någon information om dig själv eller din privatekonomi.
Obs: Den avkastning som bedragarna erbjuder är vanligtvis väldig hög jämfört med andra typer av placeringar. Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, så är det tyvärr oftast det.
Läs mer om investeringsbedrägerier på FI:s och Konsumentverkets webbplatser:
Investeringsbedrägerier | Finansinspektionen (fi.se)
Investeringsbedrägerier | Hallå konsument – Konsumentverket (hallakonsument.se)
Om du är utsatt
Kontakta banken, berätta vad som har hänt. Din berättelse kan hjälpa banken att utreda vad som hänt, och kanske hjälpa andra som annars riskerar att utsättas på liknande sätt. Väldigt ofta är bedragarens tillvägagångssätt detsamma, om och om igen.
Polisanmäl!
Ta hjälp av din omgivning, du kan också kontakta brottsofferjouren (brottsofferjouren.se)
Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.
Har man en gång blivit utsatt för ett romansbedrägeri är risken stor att bedragarna försöker igen. Ibland först flera år senare. Det är vanligt att någon hör av sig och erbjuder hjälp med att få tillbaka förlorade pengar. Den som ringer säger sig ofta ha kännedom om ett tidigare bedrägeri och hänvisar exempelvis till att de ringer på uppdrag av en myndighet, bank eller juridisk avdelning.
Bedragaren vill ofta komma åt din dator och ber att du installerar ett program för fjärranslutning. Argumentet kan vara att det då blir lättare att visa en presentation av vad de har hittat. Eller ber dig visa information från din Internetbank. Går man med på detta kan bedragaren komma åt både känslig information på datorn och de pengar som finns på bankkontona.
En annan vanligt förekommande fortsättning på bedrägeriet är att någon form av avgift ska betalas för att få hjälp. Ingen seriös aktör arbetar på detta sätt.