Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Framtidsfullmakt – trygghet genom eget val

- Att bara hoppas på att det blir bra om jag en dag inte skulle klara av att ta hand om mig själv och min ekonomi, det är inte jag nöjd med, säger Joel Garpe, jurist på Sparbanken i Enköping. 

Framtidsfullmakten är ett alternativ eller komplement till godmanskap och ger dig själv rätten att välja vem du vill ska hjälpa dig när du inte längre kan företräda dig själv.

Varför ska jag skriva en framtidsfullmakt?
- En framtidsfullmakt skriver du och hoppas att den aldrig ska behöva användas innan du dör. Till skillnad från ett testamente som du faktiskt vill ska användas den dagen du inte längre är i livet, berättar Joel.

- Syftet med fullmakten är att det ska underlätta för både dig och dina nära om den dagen kommer då du inte är kapabel att ta egna beslut eller ta hand om dig själv. Med fullmakten får du själv möjligheten att bestämma vem som ska företräda dig.

a man in a white shirt and black jacket

Det är viktigt att du känner till innehållets konsekvenser

”Det är nu du ska skriva den, inte sen!”
- Framtidsfullmakten är bland de viktigaste juridiska dokumenten som finns att skriva, säger Joel Garpe, bankjurist på Sparbanken i Enköping. Men det är inte ett dokument som slarvas ihop på 10 minuter. Det är viktigt att du ser vad innehållet får för konsekvenser eftersom den kan omfatta ekonomiska, personliga och även rättsliga angelägenheter.

Kan du ge ett exempel från verkligheten?
- Ja, ett vanligt exempel är att makar eller sambos äger en fastighet där den ena hamnar på ett demensboende. Det kan då bli tufft för den som är kvar i fastigheten att klara livet som ensam med allt vad det innebär i skötsel och underhåll. Skulle man då vilja sälja fastigheten går det inte utan att en framtidsfullmakt finns alternativt att man ansöker om god man.

När börjar en framtidsfullmakt gälla?
- Det är fullmaktshavaren som avgör när den träder i kraft, alltså den eller de du väljer ska hjälpa dig i framtiden. Originalfullmakten är alltid den som gäller.

Joels tips innan du skriver din framtidsfullmakt

  • Fundera över vad just du vill ska hända

  • Undvik att vara efterklok - skriv en fullmakt tidigt

  • Ta expertishjälp - sök rådgivning så det blir rätt

Dags att skriva en framtidsfullmakt

Se till att du får det som du vill

Mer att läsa om familjejuridik