Våra företagstjänster

Företaget och era investeringar

Ska du göra större investeringar eller skaffa en fastighet? Då behöver du kanske ta ett banklån. Här tipsar vi om hur vi som bank kan hjälpa ert företag med rätt finansiering, och vad som krävs för att få ja på låneansökan.

man i grå kostym, vit skjorta och orange slips

Ett banklån kan bli aktuellt i många situationer, exempelvis för att finansiera köp eller om- och tillbyggnad av fastigheter, inköp av varor, maskiner och inventarier finns det möjlighet för företag att ansöka om ett banklån, även kallat investeringslån. 

Vilka företag kan få finansiering hos banken?

Både etablerade och mer nystartade företag kan ansöka om lån i banken.

Om bolaget har varit i gång ett tag, har ett kassaflöde och en historik underlättas handläggningen av att bolaget skickar in underlag för det senaste bokslutet. För nystartade bolag är det bra med en likviditetsbudget eller en prognos för de närmaste åren som vi kan ta del av. Vi tittar även på vilken bransch man är verksam inom och hur det kan påverka företaget.

Vilka säkerheter banken kan ta för lånet och hur ägarnas ekonomiska möjlighet att hjälpa till om det skulle gå dåligt för företaget ser ut, är också några av de faktorer som banker tittar på. Men vi bedömer varje låneansökan utifrån sina förutsättningar och komplexitet.

Tips till dig som vill söka ett lån till företaget

  • Förklara vad du ska använda pengarna till. För att banken ska ta risken med ett lån behöver vi veta vad du ska använda pengarna till. Var tydlig och transparant i din kommunikation, så att vi verkligen förstår vad du vill göra och varför. "Sälj in" din investering på ett trovärdigt och väl underbyggt sätt.
  • Visa på återbetalningsförmåga. För att kunna bedöma bolagets förmåga att betala tillbaka lånet tittar vi på saker som företags affärsidé, hur branschen ser ut och affärsriskerna. Om du inte redan har en affärsplan att visa upp, bör du sätta ihop en inför samtalet med banken. Har företaget varit i gång ett tag kommer vi sannolikt också vilja se bokslut samt balans- och resultaträkningar från tidigare år och få en bild av kassaflödet. Det är också viktigt att du kan visa hur du tänker dig att framtiden kommer se ut och presenterar det i en prognos och en budget.
    Finns det säkerheter, till exempel i form av fastighets- eller företagsinteckning, kan det vara en fördel. Ägarnas ekonomiska möjligheter att hjälpa till om det skulle gå dåligt för företaget är också en faktor som kan spela in.
  • Sköt företagets betalningar, så att kreditupplysningen inte är belastad med anmärkningar för sena betalningar.
  • Försök att ligga steget före. Planerar ni till exempel att köpa en fastighet är det bra om bolaget har ett sparkapital, som en del av investeringen. Det är alltid bra att prata med oss på banken i ett tidigt skede, så att vi kan följa utvecklingen i företaget under en lägre tid.

Fler finansieringstjänster som vi erbjuder till företag 

Nedan kan du läsa om fler finansieringsalternativ. 

Fakturabelåning, factoring, avbetalning och leasing

Fakturabelåning, eller factoring är enkelt och kostnadseffektivt och innebär att du säljer eller belånar företagets fakturor till banken.

Avbetalning kan användas vid finansiering av de flesta typer av objekt, till exempel maskiner och fordon. Det ger ditt företag möjlighet till ett högt säkerhetsutnyttjande. Vid avbetalning ägs objektet av ditt företag, men fungerar som bankens säkerhet för avbetalningsaffären.

Leasing kan användas vid finansiering av alla objekt som har ett värde på andrahandsmarknaden, såsom maskiner och fordon. Finansieringen kan göras till objektets fulla värde.

Kontokredit

Om ett företag har ojämnt inflöde av pengar till sitt konto kan en kontokredit vara ett bra finansieringsalternativ. Krediten kopplas till företagets bankkonto och kan nyttjas när det inte finns pengar på kontot. Kontokrediten har en fast högsta beloppsgräns som kan användas och företaget betalar bara ränta på beloppet under tiden som kontokrediten nyttjas, samt en årlig avgift.

Krediten regleras automatiskt när det kommer in pengar kontot vilket betyder att det inte behövs någon amortering.

En god idé är att kontakta banken för att se vilken typ av finansiering som passar ditt företag bäst.

Andra sätt att finansiera företaget

Utöver banken finns det flera olika finansieringsalternativ för ditt företag, beroende på vilka behov ni har, till exempel kan man ansöka om lån och riskkapital hos Almi, och hos Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, kan ni söka finansiering till innovationsprojekt.

Under vissa förutsättningar kan man även få ett aktivitetsstöd via Arbetsförmedlingen när man ska starta ett företag. Dessutom finns det så klart olika riskkapitalföretag och affärsänglar som går in och finansierar företag.

Finansiera med crowdfunding

Crowdfundning är också ett alternativ som har blivit vanligare de senaste åren. Istället för att en eller ett fåtal investerare går in med en stor summa pengar, så är det här en större grupp individer med mindre summor som hjälper till att finansiera företaget. Oftast sker detta via crowdfunding-plattformar.

Är riskkapital rätt för mitt företag?

Om du tar in riskkapital i företaget är det viktigt att du förstår betydelsen av det. Kontakta gärna banken för att se vad som händer med ditt företag om du tar in riskkapital och hur det påverkar din verksamhet både kapitalmässigt och sett till ägarstrukturen.

Behöver du lån till ditt företag?

Med ett investeringslån kan ni låna till era behov. Räkna på kostnaden och ansök om lån.

Finansieringstjänster företag

Andra läste också:

  • Äga, leasa eller betala på avbetalning – vad är bäst?

    I artikeln reder vi ut vad som är bäst. Att äga eller leasa utrustning, eller betala på avbetalning? Ja, oavsett om man driver café, är målare eller lantbrukare är det idag vanligt att inte binda sitt kapital i utrustning.

    Vi reder ut begreppen - äga, leasa eller avbetalning
  • Tips på hur du skapar bättre likviditet i företaget

    Att ha pengar i kassan är viktigare, och svårare, nu än på länge. Här är tipsen som hjälper dig som företagare att förbättra likviditeten och få ett bra kassaflöde.

    Likviditet – Så fixar du likviditeten