Våra företagstjänster

"Jag har aldrig varit rädd, det är ett sätt att leva, en livsstil"

I strålande sol, längs med rapstäckta åkrar tar vi oss ut på slingriga vägar mot Bäddarö, gården utmed Mälaren som med sina 700 hektar odlar olika spannmål. En del av hektaren agerar betesmarker åt ett 80-tal kor och kalvar. 

Anna och Håkan bjuder in oss till frukost, där dagen redan startat tidigt. Vi blickar ut över de drömlikt vackra åkermarkerna med varsin kaffekopp i handen. 

Ett drömlikt scenario är det tyvärr inte alltid när du är lantbrukare och bonde. ”Det är ett utmanande yrke, men vi kan inte föreställa oss att göra något annat”, säger Anna. ”Det är knäppt, men det är ett fantastiskt jobb” instämmer Håkan. 

Vi tittar ut över åkern och Anna pekar på en inringad ruta, en så kallad nollruta. På den ytan finns ingen gödning, berättar hon. ”Det är för att vi ska kunna se skillnaden på växtligheten med och utan gödning och vi kan i och med detta mäta hur mycket gödsel som behövs utifrån hur mycket som grödan tagit upp”.

three cows in field

De sista åren har inte varit lätta. Situationen i omvärlden med krig, inflation, höga räntor och extremväder har skapat svårigheter i familjen Bodins arbete. Ökade diesel- och elpriser, låga priser på ekologiska produkter och kraftigt ökade kostnader för ekogödsel.

”För oss lönar det sig tyvärr inte längre att odla ekologiskt, vi har gått tillbaka till konventionell odling. Det är större risker med eko, delvis för att den gödsel vi köper är otroligt dyr och det var också därför det kändes extra hårt förra året när det blev dålig skörd och vi hade så höga kostnader för att få fram spannmålen. Men vi testar oss fram hela tiden, nu har vi ställt om igen och odlar konventionellt” säger Håkan.

A green tractor in front of a red barn

Självklart att bli lantbrukare
Håkan Bodin har alltid vetat att han ska bli lantbrukare. ”Jag dög inte till något annat” säger han skämtsamt och skrattar. ”Nej så är det självfallet inte, men hela min släkt har varit bönder och sedan barnsben har jag vetat att det är vad jag ska göra. Jag har alltid haft ett stort intresse för maskiner också”.

Vi frågar försiktigt om han aldrig varit rädd, då det är en osäker bransch de verkar inom, rent ekonomiskt. ”Nej, jag har aldrig varit rädd, det är ett sätt att leva, en livsstil. Du laddar in x antal miljoner, och när det är höst hoppas du att det ska bli lite mer än det. Ibland blir det så och ibland inte. Då går man back, ibland väldigt mycket back. Du blir nedslagen och så får man gå till Christian.* När du har löst det hela så tänker du att nästa år blir ett bättre år och så kör du igen”, säger Håkan med ett skratt.

I slutänden är det inte du som bestämmer
”Vi har som företagare varit oroliga och haft många sömnlösa nätter. Det är så mycket du inte kan påverka. Vi gör precis allt som står i vår makt, men i slutänden är det inte du som bestämmer” säger Håkan. ”Vi kan prissäkra spannmål och få ett snittpris. Vi kan även använda oss av Pool, då följer det marknaden både upp och nedgångar. Du får ett poolpris. Vi brukar blanda lite. Det är som en aktie, du kan inte vinna jämt. Det gäller att säkra så att du har produktionskostnaden i alla fall”.

*Christian är lantbruksansvarig på Sparbanken i Enköping

Friheten är det bästa
I vårt samtal är det ingenting som tyder på att paret skulle vilja göra något annat. De brinner verkligen för vad de gör, men vi måste ändå ställa frågan vad det bästa är med att vara lantbrukare.

”Friheten” säger både Anna och Håkan. ”Du är låst samtidigt som du har så mycket frihet. Att få se allt växa, grödor och djur. Ingen dag är den andra lik. Du vet aldrig vad som kommer att ske. Det enda du vet när du går ut på trappen på morgonen är att det inte blir enligt plan. Du kan planera hur mycket som helst, men så händer något och så får du tänka om” menar Håkan.

 

 

Det är en utmaning att ingenting är tvärsäkert, men också det som är roligt. ”Vi är tävlingsmänniskor, vi vill vara bäst och försöker alltid vara bäst” säger Håkan.

Familjen arrenderar sedan 1983 gården Bäddarö, där spannmålsodling går sida vid sida med djurhållning. Efter frukosten visar Håkan och Anna oss runt på gården och tar oss med ut i hagen för att besöka korna.
Korna kommer gående när Håkan visslar och är orädda för oss besökare. Vi får en fin pratstund i hagen tillsammans med Anna, Håkan och kossorna. Korna är inte bara vackra för ögat utan bidrar till mycket på gården. ”Det är jättebra för åkermarkerna att vi har det här djurantalet, vi får vall som är bra att ha i växtföljden och även gödsel” säger Anna

"Att se allt växa, grödor och djur. Ingen dag är den andra lik."

Kontakten är värt allt
Att driva lantbruk är inte gratis och kräver sin kontakt med banken. Vår fråga till Anna och Håkan blir således varför de valde just Sparbanken i Enköping som sin bank.

”Helt ärligt så har vår resa med Sparbanken inte alltid varit spikrak, men vi har alltid löst det. Vi har alltid fått hjälp när vi har behövt det och vi känner personerna. Ibland när det har varit något har det räckt med ett telefonsamtal. Det är värt hur mycket som helst. Om vi sedan betalar en halv till en procent mer, så är det verkligen värt det. Det uppväger allt. Det här personliga som vi har med våra rådgivare och den personliga kontakten vi har är så bra. Vi har varit kunder i mer än 40 år och tänker inte sluta” säger Håkan.

Hur blir lönsamheten 2024?
I hagen tillsammans med korna ställer vi sista frågan till paret. Vad tror de om lönsamheten för 2024?
Med ett leende på läpparna säger båda att de tror på positiva resultat. ”Vi har väldigt fina grödor, mycket höstgrödor. Men det gäller att vi får lite regn” avslutar Anna.