Våra företagstjänster

Från hästbajs till planteringsjord

Om du har hästar måste du också ta hand om deras avföring. Det finns hårda krav att förhålla sig till från kommunens och Jordbruksverkets sida att hästgödsel hanteras på rätt sätt. Det var så affärsidén till Gödselförädling i Mälardalen växte fram.

En riktig kretsloppsresa

Som den lokala sparbank vi är värnar vi om bygdens företag och tycker att det är väldigt spännande att få göra företagsbesök. Den här gången landade vi hos Gödselförädling i Mälardalen AB. Företaget tar hand om hästgödsel och förädlar den till en hygieniskt ren produkt vilket blir en ingrediens i bland annat planteringsjord.

Gödselförädling i Mälardalen AB grundades för 20 år sedan av makarna Ove och Sonja Sjöberg. Sedan 2021 drivs företaget av makarnas döttrar Elin Sjöberg och Johanna Sjöberg samt Johannas sambo Magnus Westman. Utöver dem har företaget två heltidsanställda, en som sköter anläggningen och en som tar hand om transporterna.

Hur började det och hur fungerar det hela?

”Det fanns ett underlag för det här med att samla upp hästbajs. I vårt område finns många små gårdar som saknar mark, stall som inte har någonstans att göra av sin gödsel. Då åker vi och samlar upp det hos dem. Kunderna hyr containrar som ett månadsabonnemang och när containern är full, kontakter de oss och vi kommer och byter dem. Sedan tippar vi det på vår gödselplatta och när det legat där ett tag går det igenom anläggningen,” berättar Elin.

“Verksamheten bygger på tillstånd från länsstyrelsen som är kopplad till miljöbalken. Gödselförädling i Mälardalen har också en certifiering av Jordbruksverket, att den uppfyller deras krav”, berättar Magnus.

”Från det att gödseln kommer in och tippas på gödselplattan så ligger den ca fyra till fem månader, men också kortare tid, för en förrötningsprocess. Rent mekaniskt i anläggningen tar det ca en vecka för den att komma ut som en ren, hygieniserad produkt, som Jordbruksverket kallar det. 

Så sker förädlingsprocessen

"Man använder materialet och värmen, som är naturligt i gödselhögarna. I en sluten tunna som roterar blir det sedan tillräckligt varmt så att kan vi säkerställa att man tar död på magtarmsbakterier. Sedan görs labbtester för att se näringsämnen, grundämnen och mineraler som man är intresserad av i odlingsbranschen. Det som kommer ut kallar vi energigödsel", säger Magnus.

Vad händer sedan?

Jordproducenter köper upp energigödseln för att använda som en ingrediens i sina jordar. Beroende på vad jordproducenten vill ha för typ av jord, blandas energigödseln med olika mängder av exempelvis sand, lera, torv eller bergkross.

Företaget erbjuder även gårdsförsäljning av både energigödsel och en egenblandad planteringsjord, vilket gör det möjligt för både privatpersoner och företag att komma ut med en släpkärra som de fyller med jord.

Gödselförädling i Mälardalen har således hand om hela kedjan – från hästbajs till energigödsel!
 

Är du företagare?

Dra nytta av kompetensen hos våra företagsrådgivare, du också! Närheten till marknaden och variationen av kunder som väljer Sparbanken i Enköping ger oss koll på en mängd saker du kan ha användning av. Vi kan vårt område utan och innan. Välkommen att kontakta oss och bolla dina idéer och frågor. Vi finns här för dig!

Inspireras av andra företagare

Inspireras av drivna, kreativa och härliga företagare som vi träffar på företagsbesök i vårt närområde.